Wat is VPN?

Allereerst leggen we kort uit wat een VPN verbinding precies doet. Met een VPN verbinding leg je een versleutelde connectie aan op een onbeveiligd netwerk. Of je nu thuis gebruik maakt van internet of in een openbare gelegenheid, in alle gevallen is het netwerk niet beveiligd. Dit houdt in dat alles wat je doet op internet achterhaald kan worden. Door gebruik te maken van een VPN verbinding kun je veilig, vrij en anoniem op internet surfen zonder dat jouw acties zichtbaar zijn voor anderen. Dit gebeurt o.a. door het inzetten van een ander IP adres waarover je surft. Dit zorgt ervoor dat gegevens niet gekoppeld kunnen worden aan jou als persoon en dus lastig te achterhalen zijn.

Fijn dat dit beveiligd is maar om welke concrete redenen zou je dan gebruik maken van een VPN verbinding? Dit kunnen verschillende redenen zijn maar allemaal zullen ze te maken hebben met veiligheid, privacy en vrijheid op het internet.

Zakelijk VPN gebruik

Zeker als je een bedrijf hebt is een VPN verbinding erg nuttig. Dit weten bedrijven al langer en maken hier dan ook al jaren gebruik van. Om contact te maken met een netwerk van een school of bedrijf is een VPN verbinding de oplossing. Zeker binnen bedrijven gaat veel gevoelige informatie rond. Komt dit op straat te liggen dan kan dit grote gevolgen hebben. Door middel van een VPN verbinding zijn deze gegevens beveiligd en door de versleuteling niet leesbaar voor anderen. Bestanden en informatie kunnen dus veilig worden uitgewisseld.

Waarom heb je VPN nodig als consument?

Het gebruik onder consumenten wordt ook steeds populairder. Bedrijven als Google, Facebook en andere netwerken slaan jouw internetgebruik op als een profiel om deze later te kunnen inzetten voor commerciƫle doeleinden. Voel je je hier niet prettig bij dat jouw gegevens op deze manier in worden gezet dan is een VPN verbinding de oplossing. Ook de Nederlandse overheid kan hier niet tussen komen. Waar nu jouw gegevens een lange tijd mogen worden opgeslagen kunnen deze met een VPN verbinding niet eens worden vastgelegd. Dit omdat er geen verband kan worden gelegd tussen het IP adres wat je gebruikt en jou als persoon. Privacy is dus een belangrijk argument voor het gebruik van VPN.

VPN voor privacy en anonimiteit

Maar ik heb toch helemaal niks te verbergen denk je misschien. Dat kan, misschien ben je niet gevoelig voor het privacy argument. Het gebruik van VPN biedt je echter ook mogelijkheden op internet waar je eerder geen beschikking toe had. Doordat je gebruik kunt maken van IP adressen uit verschillende landen wordt de content die in die landen beschikbaar is ook ineens beschikbaar voor jou. Dit betekent dat er een groter aanbod is op Netflix als je inlogt via een IP adres van een Amerikaanse server. Websites die eerst verborgen bleven voor Europese IP adressen, webshops in Amerika die veel goedkoper zijn, worden ineens zichtbaar met een Amerikaans IP adres. Zo zijn er een tal van mogelijkheden waar je toegang toe krijgt wat eerder verborgen bleef onder je eigen IP adres.

VPN gebruiken voor veiligheid

Werk je veel op openbare plekken dan is veiligheid ook een belangrijk argument. Wifi verbindingen op openbare plekken zijn een ideale plek voor hackers om op in te haken. Door dit netwerk voor jou onzichtbaar over te nemen denk jij op het openbare netwerk te werken maar ondertussen heeft een hacker complete toegang tot jouw computer. Los van dit gevaar is het voor de echte eigenaar van het netwerk ook geheel zichtbaar wat jij op dat netwerk hebt uitgevoerd. Of het nu gaat om privacy of om bestanden die moeten worden uitgewisseld. In beide gevallen is het niet prettig als je weet dat iemand die je niet kent deze gegevens zo op kan halen. Werk je nu op ditzelfde openbare netwerk met een VPN verbinding dan heeft de eigenaar geen zicht op jouw gegevens en dus ook de hacker niet door de versleuteling die de VPN verbinding hier op legt.